Πως φυτεύω τα κουκούτσια αβοκάντο!

Το ξέρατε ότι μπορείτε να φυτέψετε τα κουκούτσια του αβοκάντο με οδοντογλυφίδες και νερό και να έχετε δεντράκια σε γλάστρες; Γίνονται πολύ όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου και αν είστε και τίποτα τσιφλικάδες, και εξωτερικού.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ

Η πιο δημοφιλής φωτογραφία μου στο Instagram αυτή τη στιγμή είναι τα αβοκάντο μου. Μετά την τεράστια επιτυχία του άρθρου μου «Πως να σκοτώσεις τα φυτά σου σε όμορφες γλάστρες» που έγινε viral σε τουλάχιστον 2 χωριά της Θεσπρωτίας, επανέρχομαι με συμβουλές κηπουρικής για τεμπέληδες.

Όταν ξεμπερδέψεις με την σαλάτα σου και αναθεματίσεις τον διαιτολόγο σου για την ακριβή δίαιτα που σου επέβαλε, πάρε το κουκούτσι του αβοκάντο και ξέπλυνε το με μανία να φύγει όλη του η γλίτσα. Εγώ χρησιμοποιώ το συρματάκι της κουζίνας. Αμέσως μετά (ή μερικές μέρες μετά, δεν θα σκάσουμε κιόλας), ξεφλουδίζω την καφέ φλούδα από το κουκούτσι, που άλλες φορές βγαίνει εύκολα και άλλες δύσκολα, και με τρεις οδοντογλυφίδες και ένα πλαστικό ποτήρι νερό «φυτεύω» τον σπόρο και μετά περιμένω να μεγαλώσει πετώντας φελλούς στα βαρέλια (προαιρετικό βήμα).

πως φυτεύω κουκούτσια αβοκάντο

    Οι οδοντογλυφίδες καλό είναι να έχουν μια διαγώνια κλίση και να είναι πάνω απ’το κέντρο του.  Το κουκούτσι αν υποθέσουμε ότι έχει ένα ωοειδές σχήμα, που δεν έχει πάντα, έχει μια πιο στενή και μια πιο φαρδιά απόληξη. Η στενή θα είναι το πάνω μέρος και η φαρδιά  το κάτω, που θα βγάλει τη ρίζα. Προσέχουμε να μην τοποθετήσουμε τις οδοντογλυφίδες πάνω στις «ραφές» που έχει το κουκούτσι, αλλά σε ένα λείο σημείο, γιατί αργότερα οι «ραφές» αυτές θα ανοίξουν. Το ακουμπάμε σε ένα πλαστικό ποτήρι (γενικά είναι πιο ευχάριστο στο μάτι να είναι διάφανο για να βλέπουμε και τι συμβαίνει) και γεμίζουμε με νερό βρύσης. Στο νερό πρέπει να είναι βυθισμένος μόνο ο πάτος (αν τα λέω πολύ επιστημονικά πείτε μου) και αφήνουμε την κορυφή του στεγνή, έξω από το ποτήρι. Η μόνη μας δουλειά είναι να μην το αφήσουμε να ξεμείνει από νερό. Είναι το πλέον εύκολο, συμπληρώνουμε μόνο το νερό που έχει εξατμιστεί, χωρίς να το αντικαθιστούμε με καινούργιο (δεν ξέρω γιατί, αλλά έτσι κάντε το).πως φυτεύω κουκούτσια αβοκάντο

Καλό είναι να τα τοποθετήσετε δίπλα σε ένα φωτεινό παράθυρο, εκτός αν ζείτε σε ένα σκοτεινό υπόγειο και έχετε μόνο ένα παράθυρο, οπότε ξεχάστε το και ανάλογα με την εποχή και το πόσο ζέστη κάνει, σε 3 με τέσσερις εβδομάδες το κουκούτσι θα αρχίσει σιγά σιγά να ανοίγει και θα δείτε μια ρίζα να κάνει τσουπ  ξεπροβάλει. Ταυτόχρονα θα αρχίσει να ανοίγει στη μέση και να αρχίσει να σχηματίζει ένα βλαστάρι στο κέντρο του. Από κει και πέρα, η ανάπτυξή τους θα είναι ραγδαία! Θα ψηλώσουν γρήγορα και θα αρχίσουν να βγάζουν φύλλα. Τότε είναι έτοιμα για φύτεμα στο χώμα. Τους αρέσει η ζέστη και το πολύ νερό, αλλά!

  • Το νερό πρέπει να στραγγίζει γρήγορα! επιλέγουμε χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου και γλάστρες με καλή αποστράγγιση (φυσικά δεν το έχω κάνει)
  • Θέλουν ήλιο, ίσως όχι όταν είναι πολύ μικρά, μπορεί να καούν τα φύλλα τους, αλλά ο πρωινός ήλιος ενδείκνυται γενικά
  • θέλουν συχνό πότισμα
  • δεν αντέχουν το κρύο σχεδόν καθόλου, μπορούν μέχρι τους 12°C
  • μάλλον δεν θα βγάλουν φρούτα ποτέ!

Προσοχή! Ακολουθεί σεξουαλικό περιεχόμενο που μπορεί να ενοχλήσει ή να προσβάλει ορισμένους αναγνώστες! 


Τα αβοκάντο αναπαράγονται με τις μέλισσες. Παρόλο που το κάθε φυτό παράγει και αρσενικά και θηλυκά λουλούδια, αυτά δεν είναι ενεργά (ανθισμένα) ταυτόχρονα, οπότε για να καρπίσουν καλό είναι να υπάρχουν πολλά φυτά στον ίδιο χώρο, ώστε οι μέλισσες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να ανακατέψουν την γύρη και να τα γονιμοποιήσουν. Σε 3 με 4 χρόνια συνήθως παράγουν καρπό. Φήμες λένε ότι ο καρπός δεν έχει καμία σχέση με κανονικό αβοκάντο οπότε οι παραγωγοί επιλέγουν μπολιασμένα φυτά, όχι σπορόφυτα. Αλλά εμείς τα θέλουμε για μόστρα.

πως φυτεύω κουκούτσια αβοκάντο

Πως θα καταλάβουμε ότι τα φυτά μας μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου: 

  • Κίτρινα φύλλα = υπερβολικό πότισμα
  • Καφέ φύλλα = θέλουν πότισμα
  • Καθόλου φύλλα = μήπως να ασχοληθείς με κάποιο άλλο χόμπι;
  • Περίεργα σημάδια στα φύλλα = παράσιτα; δεν ξέρω, δεν είμαι γεωπόνος
  • Τρύπες στα φύλλα = τα τρώνε τα σαλιγκάρια
  • Τρύπες στα φύλλα σε φυτά που είναι μέσα στο σπίτι = τα τρώνε τα παιδιά σου
  • Βασιλικός που δεν είναι ξερός, αλλά δεν έχει φύλλα = τον βάζει η μάνα σου στο φαΐ
  • Φυτό που μοιάζει με μικρό πλάτανο αλλά βρωμάει = ο γιος σου θέλει να μάθει να φτιάχνει σκοινί μόνος του, όλα καλά, κανένας λόγος ανησυχίας.

Αυτά από μένα προς το παρόν, αν έχετε άλλες απορίες αφήστε τες στα σχόλια είτε μέσω Facebook, Instagram, email κτλ. Όλα τα έχω βάλει πια. Επίσης αν θέλετε να βλέπετε πρώτοι τις δημοσιεύσεις του Skeputin μπορείτε να κάνετε εγγραφή με email, ή να με ακολουθήσετε στα παραπάνω social media. Adiós!

23 σκέψεις σχετικά με το “Πως φυτεύω τα κουκούτσια αβοκάντο!

  1. Τα λες ωραία. Το κόλπο το ήξερα και έχω να σου πω ότι όχι μόνο έγινε ψηλό δέντρο στην πίσω αυλή αλλά φάγαμε και δύο αβοκάντο νοστιμότατα πέρυσι. Φέτος αφού κλαδεύτηκε κόψαμε 14!

    Πάντ

    Μου αρέσει!

    • Σοβαρά; Τέλεια!!! Λες το μυστικό να είναι στο κλάδεμα δηλαδή για να βγάλει φρούτα; Μετά από πόσα χρόνια έβγαλε;

      Μου αρέσει!

    • Έκανες ακριβώς όπως τα περιγράφει πιο πάνω???
      Άκουσα πως για να βγάλει καρπό πρέπει να βάλεις ένα αρσενικό κ ένα θυληκο (κουκούτσι προφανώς) για να πιάσει!!!ισχύει???
      Μπορείς να μου πεις λεπτομέρειες (φροντίδα κτλ) γτ όσες φορές έβαλα έχει σαπίσει το κουκούτσι!!!!

      Μου αρέσει!

  2. Μου έδωσαν λανθασμένες και παράξενες οδηγίες Μου είπαν να φυτέψω και τα δυο κουκούτσια στην ίδια γλάστρα κοντά κοντά και αυτό έκανα. Τώρα που έχουν βγάλει φυτό φοβάμαι να τα χωρίσω. Τι να κάνω?

    Μου αρέσει!

    • Καλύτερα να τα χωρίσετε τώρα που είναι μικρά, γιατί κάνουν πολύ μεγάλες ρίζες και θα μπλεχτούν μεταξύ τους. Θα τα χωρίσετε όταν το χώμα θα είναι εντελώς στεγνό, δεν θα πάθουν τίποτα.

      Μου αρέσει!

  3. Λέω να βάλω το τρίτο κουκούτσι αβοκάντο να μουλιάζει, μπας και αυτή τη φορά τα καταφέρω να το μεταφέρω στη γλάστρα. Τόσα που τρώω, κρίμα να πηγαίνουν χαμένα! Για να δούμε.

    Μου αρέσει!

    • Πολύ χαίρομαι Νίκη! Να το δοκιμάσεις, δουλεύει. Δεν με λένε τσάμπα η τρελή με τα αβοκάντο στο χωριό. Έχω βάλει πάνω από 20 και δουλεύει!

      Μου αρέσει!

  4. Όταν διάβαζα για τη φλούδα πήρα τα πάνω μου και λέω για αυτό δεν μου πέτυχε αλλά με το «μάλλον δεν θα βγάλουν φρούτα ποτέ!» απογοητέυτηκα γενικότερα και το ξανασκέφτομαι να δοκιμάσω!

    Μου αρέσει!

    • γεια σου Κατερίνα! Αν δεν βγήκαν δε φταίει η φλούδα, μάλλον πάγωσαν! Η φλούδα απλά δε χρειάζεται, δεν είναι λάθος να την κρατήσεις, απλά θα αρχίσει να ξεφλουδίζει κ θα σαπίσει στο νερό. Τα έβαλες χειμώνα?

      Μου αρέσει!

  5. Την παράσταση κλέβουν ο Πέπε, ο Χούλιο και ο Πετράν(άντε και το πως θα καταλάβουμε ότι τα φυτά μας είναι στο κατώφλι του θανάτου)…

    Μου αρέσει!

  6. Απολαυστικότατο post!!! Χαίρομαι πολύ που σε βρήκα, δε χορταίνω να σε διαβάζω!!! (Πρόσεξες τις γαστρονομικές αναφορές μου, ε; χιχιχιχι) ❤

    Μου αρέσει!

Πως σου φάνηκε;

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.